Cum se foloseste eficient pompa de san electrica

Disputa lapte matern – lapte praf este una apriga pe marele internet, dar eu m-am tinut mereu departe de discutiile in contradictoriu, nefiind treaba mea cum decide altcineva sa-si hraneasca (sau creasca) copilul. Am citit despre alaptare, despre importanta lui in primele 6 luni de viata si am sperat sa am lapte pentru copilul meu, fara sa disper la gandul ca as putea sa-i ofer (si) lapte praf. Dupa 30 de ani, inca o vedeam pe mama simtindu-se vinovata ca n-a reusit sa ma alapteze si ca am fost crescuta cu lapte praf. Mi-am dat seama ce presiune e pusa pe femei si mi-am promis sa nu ajung acolo.

In plus, cu multe luni inainte de nasterea lui Vladut hotarasem ca va trebui sa-l obisnuiesc si cu biberonul. Sa fii mama si antreprenor in Romania e dificil, asa ca stiam nu ma puteam baza pe ajutorul statului si ca va trebui sa muncesc si dupa venirea lui. Cu atat mai mult dupa venirea lui pentru ca, as we all know, cresterea unui copil e tare costisitoare.

Am incercat sa alaptez la inceput, dar n-am avut un start prea fericit, Vlad nu lua in greutate si, fiind externat cu 2,720 Kg si icter, situatia nu era deloc incurajatoare. Manca doar cativa ml, adormea la san, si incepea sa urle iar de foame in scurt timp. Eu eram obosita, emotiva si disperata. La recomandarea pediatrei am inceput sa-i dau lapte muls, cu biberonul, si lapte praf in completare, atunci cand era cazul.

Nu planuiam sa fie hranit exclusiv asa, dar ne-am obisnuit in timp si ne-am creat o rutina care functioneaza.

Pompa de san Spectra 9+ / Detalii tehnice

Relatia mea cu pompa de san a inceput inca din prima zi de la externare, cand sanii erau angorjati si foarte durerosi si mameloanele nu erau formate. Eram la un pas de mastita, dar am reusit sa scap de ea dupa un masaj extraordinar de dureros si am reusit sa o evit pe parcursul acestor luni folosind pompa de 4-5, chiar 6 ori pe zi.

Am o pompa de san electrica Spectra 9+, care mi-a devenit o prietena foarte apropiata. E dubla, ceea ce inseamna ca extrag laptele la ambii sani simultan, reducand la jumatate timpul necesar. Are 2 functii: cea de masaj (care stimuleaza lactatia si se foloseste la inceput) si functia de extragere, cu 10 niveluri de Intensitate. Are acumulatori reincarcabili, astfel incat imi permite sa ma plimb prin casa si pot chiar s-o iau si in deplasare, fiind foarte usoara.

Exista 5 dimensiuni de cupe. Ea vine cu dimensiunea standard de cupa, cea medie, dar mai exista 2 dimensiuni mai mici si 2 mai mari. Urmarind acest clipulet despre masurarea corecta, mi-am dat seama ca am o marime nepotrivita si am comandat una mai mica. Nu tine de marimea sanilor, ci de cea a mameloanelor si e foarte important sa alegeti marimea potrivita pentru a nu afecta extragerea laptelui. Keep in mind ca orice parte componenta poate fi cumparata separat daca se deterioreaza sau se pierde.

Pompa de san Spectra 9+ / Cum o folosesc

Trebuie sa recunosc ca mi-a luat putin pana sa invat cum s-o folosesc eficient si cum sa maresc productia de lapte. La inceput ma frustram groaznic ca nu produc suficient si oricat mi-am promis ca nu voi dispera, iata ca incepusem sa o fac.

Ce m-a ajutat pe mine a fost sa-mi creez o rutina relaxanta si sa nu mai privesc procesul ca pe o corvoada. Dau drumul la Netflix sau la muzica, am un scaun special pe care stau foarte confortabil si, cel mai important, nu ma stresez. De-abia cand am renuntat la a ma gandi la laptele praf ca la ceva diabolic (toate discutiile alea incepusera sa ma macine si sa ma streseze groaznic), a inceput sa creasca lactatia proprie. Am gasit si un studiu interesant si mamelor carora li s-a pus muzica si li s-au aratat poze cu bebelusii lor au avut o productia mai mare decat cea a mamelor care n-au beneficiat de aceste stimulente.

Incep pe functia de masaj cateva minute si apoi trec la extragere. La inceput o foloseam numai pe 10 gandindu-ma ca, cu cat e mai puternica, cu atat iese mai mult. Nu e asa. Nu faceam decat sa-mi provoc disconfort si…stres. Si cum am stabilit mai sus, stresul nu ajuta! Stau 5 minute pe 6, apoi trec la 7, intensitatea maxima la care nu simt durere. De obicei dureaza cam 20 de minute pana sa-mi simt sanii goi. Daca nu s-au golit, scot un furtun si folosesc o singura pompa pe rand, masand sanul cu mana care ramane libera.

La inceput, pana se instaleaza laptele, e important sa folositi pompa cat mai des, la intervale regulate, ca si cum ar suge copilul la san. Eu o foloseam de 6 ori pe zi, la 4h. Acum o folosesc de 4 ori pe zi, la 6h (sau cand se trezeste Vladut) si recuperez in timpul zilei. Cu cat o folositi mai des, cu atat produceti mai mult. Schimbarile nu vor aparea peste noapte, nu va descurajati daca scoateti doar cativa ml la inceput. Dureaza cateva zile. In plus, o sa observati ca depinde si de momentul zilei (peste noapte se acumuleaza mai mult) si de nivelul de lichide consumate.

De asemenea, daca aveti timp, puteti inlocui una din sesiunile normale cu una de power pumping. Asta inseamna sa folositi pompa 20 minute, sa va odihniti 10 minute, sa o folositi iar 10 minute, sa va odihniti inca 10 minute si la final sa mai pompati timp de inca 10 minute. Ar trebui sa creasca productia de lapte.

Mi-am cumparat si un sutien de la BebeTei in care introduc pompele si uneori, pentru a indeparta senzatia ca ā€œpierd timpulā€, folosescĀ  bustiera si am mainile libere pentru a scrie ceva sau pur si simplu pentru a mai sta pe social media/laptop.Ā 

In prezent reusesc sa mulg 650-750 ml pe zi. Daca simt ca a scazut productia, mai introduc o sesiune pe zi. Also, daca o sa vedeti ca un san e ā€œmai lenesā€, sa stiti ca e normal. Pentru a-l ajuta si pe celalalt sa tina pasul, continui sa folosesc pompa numai pe el cateva minute dupa ce am terminat sesiunea de muls. Am si pungi de stocare a laptelui, care sunt de mare ajutor atunci cand plec de acasa. In plus, pot fi tinute si la congelator.

Recunosc ca devine obositor uneori si ma gandesc ca as economisi timp daca i-as da san (fara muls, fara spalat biberoane si pompe, fara pus la sterilizat), dar ne-am obisnuit asa si cred ca ne si prieste. Vladut are acum 4 luni si 7,5 Kg si deseori e hranit si de tatal lui, lucru care mi se pare adorabil si de ajutor pentru relatia lor. In plus, noaptea doarme 10-11h cu o singura trezire (maxim 2) pentru biberon.

Sper sa va ajute experienta mea! Daca mai aveti intrebari pentru mine, le astept cu drag in casuta de comentarii sau pe mail.

Love, K.

Comments

  1. Diana says:

    De ce nu te-ai descoperit mai devreme, in prima saptamana dupa sarcina cand eram disperata efectiv ca nu reusesc sa alaptez exclusiv? Aceleasi probleme le-am avut si eu si aceeasi solutie am gasit-o si eu! Ma bucur ca functioneaza in timp!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.