Trombofilie si Clexane in sarcina

Daca sunteti insarcinate, cu risc de trombofilie, si vi s-a zis ca trebuie sa faceti injectii cu Clexane pe parcursul sarcinii, atunci articolul asta e pentru voi. Stiu ce sentimente va incearca in momentele astea si sunt aici sa zic ca o sa fie bine si ca exista speranta la capatul tunelului. ?

„Trombofilie defineste tendinta organismului catre formare de cheaguri in interiorul vaselor de sange. Aceasta tendinta creste probabilitatea aparitiei unei tromboze venoase sau arteriale, a infarctului miocardic acut, a accidentului vascular cerebral si, la femeia insarcinata – avort spontan, adesea in primul trimestru al sarcinii.” (Sursa)

Investigatii trombofilie

Am mers la prima ecografie, cea de confirmare a sarcinii, la 5 saptamani. Am primit informatii despre dieta, indicatii generale si mi s-au prescris acid folic si Elevit 1, nimic prea elaborat. La ecografia de 8 saptamani am mers la alt medic, cel care se ocupa de sarcina mea in prezent, si dupa ecografie si recoltarea sangelui pentru analizele specifice, m-a indemnat sa fac un profil sindrom antifosfolipidic si testare completa trombofilie. Pentru ca a insistat asupra importantei acestor analize, am mers in aceeasi zi la Personal Genetics. Mi s-a recoltat sange si in cateva minute am plecat de acolo cu aproape 900 de lei mai saraca si mentiunea ca rezultatele vin in 2-3 saptamani. Au venit mai devreme de atat, pe mail, si cand le-am deschis aparea negativ la sindromul antifosfolipidic, dar iesisera Factorul V Leiden, cea mai frecventa dintre trombofiliile ereditare, si mutatia PAI-1.

Evident toate astea erau pentru mine chestii SF, de care nu mai auzisem vreodata, dar citind explicatiile din fisa, mi-am dat seama ca nu sunt vesti bune. I-am trimis rezultatele medicului, care m-a chemat la ecografia de 10 saptamani unde urma sa-mi prescrie si injectii zilnice cu Clexane, un medicament care se utilizeaza pentru a preveni formarea si dezvoltarea cheagurilor de sange.

In seara aia, inainte de a merge la spital, am plans. In punctul asta deja mi-era tare rau, vomitam zilnic si ma simteam complesita si speriata. Ideea de a face peste 250 de injectii in burta mi se parea greu de indurat si cumva imi plangeam de mila. In plus, am inceput sa ma documentez online si am descoperit ca in multe tari europene ele nu se fac cu atata usurinta ca la noi. In cazul unui risc de trombofilie, sarcina este monitorizata atent si, daca apar probleme sau restrictii de crestere, se intervine cu tratament cu heparina. Ba chiar recomandarile sunt ca testarile pentru trombofilie sa fie efectuate doar la femeile cu pierderi recurente de sarcina care au antecedente personale sau familiale de evenimente tromboembolice.

“Studiile arata ca nu exista o corelatie certa intre pierderile recurente de sarcina si trombofilia materna. Aceasta inseamna ca nu orice femeie gravida cu trombofilie ereditara trebuie in mod automat considerata a avea risc de avorturi recurente. In schimb, este necesar ca o femeie cu avorturi recurente in antecedente sa fie explorata pentru trombofilii specifice.” (Sursa)

Nu mi-a placut nici cand am citit ca efect advers, la administrarea de peste 6 luni, osteoporoza. Dar am pus toate informatiile in balanta si am decis sa am incredere in medicul meu si sa merg mai departe cu tratamentul recomandat.

A doua zi, la ecografie, am auzit bataile inimii lui “Mugurel” si parca m-am mai obisnuit putin cu decizia luata. Doamna doctor a intocmit o scrisoare medicala pentru medicul de familie si reteta pentru Clexane, doza de 0,6 ml. Am citit si cazurile altor femei in aceeasi situatie care au fost trimise catre un hematolog care sa le prescrie doza si care sa le monitorizeze parcursul. N-as sti sa zic de ce in cazul meu doamna doctor nu a considerat ca ar fi necesar sau daca asta e modalitatea in care procedeaza in cazul tuturor sarcinilor pe care le monitorizeaza, dar e ceva ce am vrut sa mentionez ca voi sa fiti informate si sa stiti la ce sa va asteptati.

Am mers apoi la medicul de familie care a compensat reteta in intregime. Si aici am citit mai multe experiente, in cazul unor femei au fost compensate doar 50%. Nu stiu daca tine de tipul de asigurare, de medicul de familie sau de noroc. Reteta e mereu eliberata pe o luna, dar acum, in timpul starii de urgenta, mi s-a oferit reteta pe trei luni.

Administrare

Prima injectie mi-a facut-o matusa mea, care este cadru medical, urmatoarele doua mi le-a facut Omar, cu ceva emotii, si dupa am prins curaj si am inceput sa mi le fac singura. Am citit instructiunile de zeci de ori, am cautat si tutoriale pe Youtube. La inceput mi-era tare frica, acum e ceva ce as putea face si cu ochii inchisi.

Pe scurt, se prinde intre degete un pliu de piele, din fericire eu o duc bine la capitolul asta ?, si se introduce injectia in tesutul gras al abdomenului. Uneori mai apar si sangerari sau noduli, dar asta inseamna ca am gresit si am injectat Clexane intr-un muschi. Desi am citit ca unele femei le fac in jurul buricului, in instructiuni scrie clar la minim 5 cm distanta de buric, catre partile laterale ale abdomenului, si alternativ, in partea stanga si dreapta. Introducerea acului nu e dureroasa, decat daca ai nimerit un muschi, cum va ziceam mai sus. Timp de doua minute simti o senzatie de usturime si durere usoara in zona injectiei. Ocazional mai apar vanatai, dar si aici o duc destul de bine. Fata de ce am vazut in alte poze, vanataile mele sunt mici si rare, mai ales acum ca am prins experienta.

“Multe dintre femeile gravide care au trombofilie nu vor avea complicatii în sarcina. Cu toate acestea, trombofilia reprezinta un risc special pentru mama si copil: comparativ cu femeile care nu sufera de aceasta boala, femeia gravida va avea un risc mai mare de a face tromboza venoasa profunda sau anumite complicatii ale sarcinii, cum ar fi:
avorturi spontane repetate, de obicei dupa saptamana a zecea de sarcina; nasterea unui copil mort, in trimestrul al doilea sau al treilea; placenta abruptio, o afectiune in care placenta se desprinde partial sau complet de peretele uterin; preeclampsie severa,  o conditie medicala care apare in sarcina si se manifesta prin cresterea presiunii arteriale.” (Sursa)

Am ajuns la peste 110 injectii! Trebuie sa le mai fac pana aproape de nastere, sa le intrerup cu 24-48 de ore inainte, si apoi inca 6 saptamani dupa nastere. Important de retinut e ca se fac zilnic, la aceeasi ora, in prima parte a zilei. Eu mi-am pus alarma si le fac mereu semi-adormita, nu glumeam cand ziceam ca as putea sa le fac si cu ochii inchisi. ?

La consultatii si/sau ecografii merg la 2-3 saptamani. Saptamana trecuta, la biometrie (25 de saptamani), mi s-a spus ca “Mugurel” se dezvolta bine (e cu o saptamana mai avansat), iar sarcina, so far, e lipsita de probleme. Ba chiar s-a miscat pe toata durata consultatiei, iar doamna doctor a glumit ca e de la Clexane.

Era oare necesar tratamentul cu heparina? Nu stiu sa va zic, dar odata implantata ideea in capul meu, mi-a fost frica sa ignor sfatul medicului si am continuat pe acest drum. Ma bucur ca e totul bine si sper sa ramana asa. Sper ca v-am ajutat sa va faceti o idee mai clara asupra trombofiliei si injectiilor cu Clexane. Daca aveti intrebari, le astept cu drag in casuta de comentarii sau intr-un mesaj privat pe FB/IG.

Love, K.

Citeste si:

?Pregatita pentru o noua aventura

?Despre sarcina in vreme de pandemie

Love, K.

Comments

  1. Cristina says:

    Cu sufletul la gura am citit tot articolul ? eu am 8 saptamani de sarcina si abia astept sa vad ce zic analizele si restul consultatiilor ? sa ai o sarcina cat mai usoara si abia asteptam sa il cunoaștem pe mugurel ♥️

    • Koko says:

      Iti tin pumnii sa fie totul bine :* Multumesc mult, sarcina usoara si tie <3

    • Sandica says:

      Bună, am citit articolul tău și ma emoționat deoarece și eu sunt in aceiași situație. Doar ca eu am deja 3 sarcini pierdute cu același tratament îmi dau sa fac injecti , Îmi dau sa iau pastile la care le spun ca ies cu scaunul verde cea ce nu e normal, dar totuși ei îmi spun ca e normal. Acum iarasi insarcinata și îmi spune sa fac același chesti sa iau același tratament sa iau aceiași injecție și nu știu ce sa fac îmi este frica pentru ca am mai pierdut încă 3 sarcini. Îmi sper scuze pentru roman dar sunt o mama disperata care nu știe cum sa mai gândească și ce decizie sa ia. Va rog dacă ma puteți ajuta cu un sfat ar fi cel mai bine . Va multumesc

  2. Ioana says:

    Am o prietena care a avut 2 sarcini pierdute de la trombofilia nediagnosticata (si e cadru medical!). Abia dupa a 2a, si-a facut analizele pe cont propriu pt ca medicii refuzau sa i le recomande (se pare ca “protocolul” spune ca abia dupa 3 sarcini pierdute e semn de trombofilie – ceea ce mi se pare o absoluta cretinitate pt ca e f posibil ca femeia sa nu mai aiba curaj sa mai incerce). Drept urmare, si-a gasit o trombofilie cu 2 mutatii, dar pe care a tinut-o sub control cu Clexane (se face si 6 sapt dupa ce nasti apropo) si are o fetita superba de aproape 2 ani. Insa au fost multe traume si suferinta ca sa ajunga aici (si ca idee, am facut niste poze dragute cu fetita cand era bebe si seringile – stiu ca suna creepy, dar poate fi ceva inspirational pt cineva care trece prin asta). Sarcina usoara si nastere si mai si!

    • Koko says:

      Da, asa e, am mentionat toate aspectele astea in articol. Multumesc mult :* <3.

    • Emma says:

      Buna! Am inceput si eu de o saptamana injectiile si mi s a intamplat de 2 ori, cand scot capacul sa curga 2, 3 picaturi. Ai idee care ar fi problema, unde gresesc? Si cum cum trebuie tinute injectiile, cu acul in sus sau in jos? Multumesc!

    • Gabi says:

      Eu am preferat sa îmi fac singura analizele pentru trombofilie, sa știu sigur dinainte dacă sunt probleme. Nu as fi vrut sa pierd o sarcina și sa aflu abia apoi și bine am făcut, pentru ca într-adevăr am fost diagnosticata cu trombofilie(4 mutații).
      Este o cretinitate sa aștepți sa pierzi sarcini, una după alta, ca abia apoi sa te cauți.

    • Cristina says:

      Și eu am.6 sarcini oprite din evoluție și mie mi sa recomandat clexane la recomandarea medicului.Am.doar 2 săptămâni decand sa oprit și a 6 sarcina, și aștept cu nerăbdare peste 2 luni dacă voi rămâne din nou însărcinată sper din tot sufletu că de data aceasta să fie bine și sa pot avea un bebe.Si l mine sa găsit trombofile

  3. […] ? Trombofilie si Clexane in sarcina […]

  4. Ionescu says:

    Buna, și eu am făcut Clexane in amândouă sarcinile după o sarcina oprita din evoluție și în urma analizelor de trombofilie . După naștere nu am făcut 6 săptămâni, doar vreo săptămână. Am tot citit și eu o grămadă de articole cum că la noi se promoveaza Clexane fara sa fie neapărat nevoie, dar după ce pierzi o sarcina și trăiești un coșmar, după aceea faci tot ce ți se recomanda, sufli și în iaurt cum s ar spune! Și că dovada, după aceea la cele două sarcini nu am mai avut nicio problema, dacă am urmat ce mi s a recomandat. Sănătate multa și sarcină ușoară!

    • Koko says:

      Multumesc mult! ???

      • Claudia says:

        Bună! ?Am mai prins curaj după articolul citit. ?Și eu am fost diagnosticata cu trombofilie ereditara majora.. D na dr hematolog ne a recomandat clexane mai ales ca sunt de 43 ani, prima sarcina obținută prin fiv și surpriza vom avea gemeni ❤️❤️va doresc la rându mi sănătate sa fiți bine bine toate viitoarele mămici și puiuții lor!

    • Victoria says:

      Buna eu am uterul bicorn, nu știam asta până acum la 4 săptămâni la un control transvaginal, am 2 sarcini pierdute și abia la a doua sarcina mi s-a descoperit că am trombofilie ereditara, dar asta după ce mi s-a oprit sarcina in evoluție la 15-16 săptămâni cum spun aia de la ecografie dar băiețelul meu arata de 20 pentru că la 20 săptămâni și o zi l-am născut. După un an am prins iar de fapt nici nu era planificat, am acuș 37 și deja renunțasem,a protejam și totuși am prins iepurașul. La 4 săptămâni confirmate medicul iar am dat testele și e confirmat inca o data boala, deci ma pus pe Clexane 0.2, pe urmă o să-mi mărească, cum a spune hematologul, acum am 7 săptămâni și 2 zile, so far merge bine. Dar nu mă pot bucura de aceste momente nu pot să mă atașez când treci prin 2 nașteri provocate nu te mai poți bucura de nimic. Ii spun fasolica mea și urmez tot ce îmi indica medicul e foarte bine sa ai un medic in care sa simți încredere și să asculți tot ce îți spune sa faci. So far primesc Clexane, Vit C, Miofolic, Magne B6, și Spazmotek pentru a preveni spasmurile care eu deja am avut o criza și era risc iminent de avort am repaus la pat mai mult, e plictisitor dar asta e acum. Am fost la un screening acum recent după ce am eliminat un cheag mare de sânge, eram sigura că am pierdut sarcina la ce sângerare și ce mărime era dar s-a oprit după o oră și gata nu seamănă a avort spontan care curge mai mult într-o oră și cu cheaguri. Deci acum ultimul screening din cauza că au descoperit am uterul bicorn forma de inima, sarcina e lipită partea dreapta iar stânga am cheaguri care urmează să mai iasă ?. Dureri nu am avut nu am doar uneori în dreapta daca merg mai mult de exemplu mai ies uneori nu stau doar in pat cum ar fi serile am voie sa merg puțin atunci și simt o mică inghipmatura in dreapta ce durează 2-3 sec. Asta nu-i o problema sa duc o sarcina doar că o să fiu monitorizata mai atent risc a fac hematoame și același sângerări. Fingers crossed ?.

  5. Diana says:

    Intreb o prostie, stiu. Fiindca sarcina e spre final, fiindca bebe misca destul de mult si cateodata acel pliu e greu de prins fiindca burta e tare, acul intra mai greu, sau iese sange si ma gandesc cu teama ca as putea atinge copilul cu acul. Sunt singura cu teama asta? Nu am gasit nicaieri info pe net despre problema din capul meu:)

  6. Mari says:

    Bună seara,

    Am 4 săptămâna de sarcina. Abia astăzi am aflat și în același timp am fost diagnosticată cu trombofilie ereditare. Acum 2 luni am pierdut o sarcină la 5 săptămâni, și în urma discuției cu dna ginecolog am decis ca vreau sa optez pentru inseminare artificiala. Asa au venit și analizele care au determinat boala de care habar nu aveam ca sufăr și nimeni din familia mea nu știam sa aibă. Am citit cu sufletul la gura articolul și comentariile lăsat și trebuie sa recunosc ca am un nod în stomac când ma gândesc ca trebuie sa fac și acele injectii cu Clexane. Am o frica teribila de ace, si ideea ca va trebui sa fac asta 8 luni+ pur și simplu îmi provoacă o stare de vomă. Peste 5 zile am programare la hematolog și încă ma rog sa nu fie cazul de injecții, deși la controlul ginecologic mi s-a spus ca sigur va fi nevoie. Multa sănătate va doresc!

  7. Laura says:

    Buna. Am si eu o intrebare. De ce se face doar in burta? Nu se pot adrministra si in partea deltoidului?

  8. Mihaela Tonescu says:

    Buna . La fel ca tine am analizele . Am o teama de mor . Am 7 sapt aproape . Trebuie sa merg cu rezultatele analizelor la hematolog . La cât ai început tratamentul ? Cât aveai .. am teama sa nu fie prea târziu . Mai am o sarcina oprită din evoluție la 10 sapt ..

  9. Alina says:

    Bună am si eu o întrebare și eu fac injecția cu clexane dar eu le fac în umăr e bine la spital asa mia făcut sa merg mai departe tot în umăr???

  10. Sorina says:

    Buna tuturor. Ma bucur că sunteti aici si povestiti lucruri care ajuta si pe alti! Pot sa spun si eu povestea mea pe scurt?.
    Am 29 de ani..si 4 sarcini oprite din evolutie. Am trecut si mai trec prin traume dureroase. Nu pot sa ma opresc din plans..?? Trombofilie…inca nu am gasit niciun doctor care sa ma ajute, nu pot sa nu ma gandesc ca chiar nu exista un tratament si pentru mine??? Nu stiu unde ..la cine sa mai merg….ne dorim foarte mult un bebe. Apropo sunt din Brasov. Va poop . Multa sanatate va doresc! Si nasteri usoare, cu dragoste??

    • Koko says:

      Imi pare tare rau, Sorina! Nu-mi pot imagina cat de greu ti-a fost si iti este. Sunt multi doctori specializati pe probleme de fertilitate in Bucuresti, sunt sigura ca o sa gasesti pe cineva care sa va ajute.

    • Broasca says:

      Un comentariu din 2021 si problema trombofiliei se stie de ceva timp inainte. Dar din pacate, inca exista medici carora le e lene sa inceapa investigatiile. Suntem in 2023 si inca se intampla aceste lucruri. Te rog, raspunde aici in comentarii si spune’ne daca ai rezolvat.

  11. Olaru Ramona says:

    buna…spuneai ca ti s.a spus că faci injectile in prima parte a zile….mie mi s.a spus sa le fac seara….cum o fi de fapt ok?

  12. Andra says:

    Buna! Sunt însărcinată în 28 de săptămâni și le fac de la începutul sarcinii și încă aștept momentul când mă voi obișnui cu aceste injecții. ? În fiecare seară când vine momentul să mi le facă soțul mă ia spaima. Mie mi s-a spus că lemai pot face și în picior doar că acolo doare și mai tare. ? Cel mai rau îmi pare că nu m-am putut bucura în totalitate de aceasta sarcină din cauza fricii de aceste injecții, mai ales ca este și prima.

    • Koko says:

      Poate ar fi mai usor sa ti le faci singura. Macar stii la ce sa te astepti :)). Daca te ajuta cu ceva, sa stii ca daca ar fi sa aleg cea mai “mica” problema din sarcina asta ar fi injectiile cu Clexane. M-a speriat mai rau diabetul gestional, sa nu mai zic de colestaza.

    • Amy says:

      Buna! Si eu sunt insarcinata in 6 sapt si de trei zile am inceput sa fac claxane. Mie mi se pare tare dureroase, dar sper sa fie ok de data asta. Medicul mi a spus sa fac pana la 12 sapt si daca este ok sa ma opresesc. Doar la asta ma gandesc sa fie fie sa termin cu ele. Am doua sarcini oprite in
      evolutie.
      Felicitari pentru curaj, ma bucur cand vad fete care s au obisnuit cu intejectiile astea, este o speranta si pentru mine…

    • Amy says:

      Asa sunt si eu, de cand mi s-a marit burta sunt din ce in ce mai dureroase (usturicioase). ? am incercat si in mana dar m-a durut mai rau…

  13. Eli says:

    Buna. Unde scrie ca clexane trebuie fc in prima parte a zilei? Mie dr hematolog mi a spus ora 20 clexane, dimi aspirina.
    Sanatate. p.s. a trebuit sa nasti prin cezariana sau ce a spus dr? Multumesc

  14. Andreea says:

    Hello!!! Eu am totusi o nedumerire: In ce parte a zilei e indicat sa faci doza de clexane? Intrabrea probabil trebuia pusa unui medic, dar atunci cand nu-l gasesti…incerci sa te documentezi pe gooogle.

  15. Nico says:

    ai nascut natural? poti sa ne dai mai multe detalii despre nastere?

  16. Adriana says:

    Cum ai născut?

  17. Gaby says:

    Buna dimineața! Clexane se administreaza doar dacă apare embrionul in sacul gestațional? Mentionez ca am fost la ginecolog dar mi- a zis ca doar atunci îmi poate da scrisoare către hematolog iar acesta mai departe clexane…

  18. Iulia M says:

    Ce fel de mutatii ati avut in trombofilie? Eu am descoperit una singura si avand deja 1 sarcina dusa la capat stau pe ganduri daca sa iau doar Aspenter sau Clexane pentru urmatorul. Oricum voi hotati impreuna cu hematologul, dar a zis ca ar fi o optiune. Multumesc!

  19. Liliana says:

    Bună seara,de la câte săptămâni se administrează clexane?
    Urmează să merg la al doilea control ginecologic și abia apoi să merg la hematologie.
    Mulțumesc!

  20. alina says:

    Buna,
    Dupa o sarcina oprita in evolutie la 16 saptamani, am facut analizele de trombofilie si mi-au iesit urmatoarele mutatii:factor 13 homozigot,mthfr C677T pozitiv heterozigot,PAI-1 4G/5G.Medicul hematolog mi-a prescris aspenter si clexane la urmatoarea sarcina.
    Mai are cineva mutatiile acestea si a facut clexane?

  21. Marcela.B says:

    Buna ziua! Eu sunt in saptamana a 15 de sarcina, la 8 săptămâni am fost diagnosticata cu tromboza la piciorul stâng si fac clexane de 0,8 mm de doua ori pe zi. Ma depășește situația asta nici nu stiu cum sa procedez si sa pot sa imi ridic moralul?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.