Maini cu viata…

Pun pariu ca nu stiti ce zi este astazi. Nu-i nimic, nici eu nu stiam pana de curand. Este ziua mondiala a artritei. E ceva ce poate nu va intereseaza acum, la 20+ de ani; nu ma interesa nici pe mine. Era deseori motiv de gluma in grup, dar informatiile primite in ultimele saptamani, ca parte a campaniei “Maini cu viata”, m-au facut sa am o alta viziune asupra problemei, viziune pe care vreau sa v-o impartasesc. 

Va vorbesc astazi de poliartrita reumatoida. Se poate instala incepand cu 25 de ani si este mai raspandita in randul femeilor, dar poate fi intalnita si la copii. Este o boala autoimuna ce provoaca inflamație, dureri articulare, iar in final poate duce la deteriorari permanente ale articulatiilor. Conduce adesea la o abilitate redusa de a afectua sarcini si activitati cotidiene. Lucruri care vi se par simple acum ar putea deveni o corvoada, poate chiar imposibile. De aceea, diagnosticarea timpurie si dezvoltarea unui plan eficient de management al bolii sunt considerate foarte importante.
 Aflati mai multe in clipuletul de mai jos in care am facut si o demonstratie atipica de machiaj:

Cum va ziceam si acolo, am nevoie de  ajutorul vostru si sper din suflet sa raspundeti pozitiv la apelul meu! Daca vreti sa va aratati sustinerea fata de persoanele care sufera de Poliartrita Reumatoida, tot ce trebuie sa faceti este sa va faceti un selfie la mana, sa-l urcati pe profilul personal sau pe pagina campaniei “Maini cu viata” cu hashtag-ul “#handselfie”. Indemnati-va si prietenii s-o faca, oricare dintre noi ar putea sa fie victima ghinionista a acestei boli. Cu cat mai multe persoane afla despre ea si merg sa faca investigatiile necesare, cu atat mai bine.

<<“Maini cu viata” este o initativa a Ligii Romane Contra Reumatismului si a Societatii Romane de Reumatologie, in parteneriat cu AbbVie, de informare cu privire la poliartrita reumatoida. Scopul acestei campanii este de a-i sprijini atat pe cei care au fost diagnosticati cu aceasta boala, precum si pe cei care prezinta simptome, dar nu au fost inca diagnosticati.>>
Love, K.

Comments

 1. Te felicit pentru implicarea in cadrul acestei campanii, pentru initiativa de a scrie pe aceasta tema! Voi da share postarii, atat pe pagina de Fb personala cat si pe cea a blogului!

  “Maini cu viata” sa fie!
  Te pup, Maria!
  Ilda

 2. Maria Dumitrescu says:

  Mama are poliartrita si stiu cum este. Ei i s-a instalat la genunchi, asa ca a trebuit sa se penzioneze pe caz de boala si in prezent nu se poate deplasa decat ajutata de carja. Este foarte greu sa iti vezi mama care s-a zbatut pentru tine asa si sa nu o poti ajuta cu nimic.

 3. Leyla Asan says:

  acum exista tratamente biologice care ajuta sa nu se mai ajunga la cazuri grave. doar prin neprezentarea la medic ajungi sa ai maini sau picioare deformate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.